Wie zijn wij

Wie zijn wij
Bloemencorso buurtschap Oruva is een vereniging die samen met 13 andere buurtschappen in Valkenswaard zorg draagt voor het tot stand komen van het jaarlijkse bloemencorso op de tweede zondag in september.

Wij bouwen met leden, jeugdleden en buurtgenoten een volledige corsowagen met afmetingen van 12 meter lang, 6,5 meter hoog en 4,5 meter breed. Een bloemencorsowagen bevat als deze klaar is ongeveer 175.000 bloemen, uitsluitend dahlia´s. Het geheel wordt op een vrachtwagenonderstel gemaakt met een constructie van steigerpijpen en gelast betonijzer van 6 tot 16 mm. De vorm wordt gegeven door het betonijzer te buigen en vervolgens de stukken aan elkaar lassen. Zo ontstaat een basis voor een corsowagen. Het geheel wordt dan vervolgens omhuld met karton (dubbel geribbeld golfkarton, dus het wat dikkere) door deze met ijzerdraadjes te bevestigen aan het frame van betonijzer. Het is wel belangrijk de vorm van de wagen in stand te houden. Op de iets bochterige oppervlakken wordt kippengaas vastgemaakt, waarna deze beplakt wordt met circa 10 lagen kranten m.b.v. behangselplak. Als alle papier en karton is aangebracht op de wagen wordt deze in zijn geheel nogmaals geplakt met 2×2 lagen wit papier. Als alles droog is, kan de ontwerper hierop de vormen en de kleuren van de dahlia´s aangeven, waar deze geprikt moeten gaan worden. Dit noemen we het intekenen en inkleuren.

Vanaf vrijdagavond voor de corso, vanaf 19.00 uur worden de dahlia´s op de wagen aangebracht in ongeveer 30 tot 35 uur tijd. Dit noemen we het zogenaamde prikweekend, wat niet tot stand zou komen zonder vele helpende handen. Op zondagochtend wordt dan de wagen uit de tent gereden, waarna we hem naar het parcours brengen. Vanaf 14.00 uur ´s middags is onze wagen dan met de nodige figuratie en geluidseffecten te bewonderen op ons jaarlijks terugkerende corso.

Naast de daadwerkelijke bouw van de corsowagen zijn er natuurlijk ook vele nevenactiviteiten om het gehele corso te laten plaatsvinden. De belangrijkse activiteit is het zorgen voor het aanwezig zijn van de bloemen, de dahlia. Het planten, schoffelen en het plukken van de dahlia´s op ons eigen bloemenveld is een van de grotere activiteiten die plaats vindt vanaf circa half april tot en met eind oktober. Ook het collecteren in de buurt, het verzorgen van het buurtkrantje, het plakken van posters en ga zo maar door behoren tot de activiteiten van ons buurtschap.

Samen vormen we een gezellige club, die dit gigantische karwei ieder jaar weer klaren.

Nu nog de medewerking van een heerlijk zonnetje aan de hemel op de tweede zondag in september en dan is ons jaar weer geslaagd.

De naam Oruva komt van de combinatie van straten van Oranje Nassaustraat, Unastraat en Valkenierstraat? Deze straten samen zijn de start geweest van het huidige buurtschap.

Bloemencorsobuurtschap wordt grofweg omsloten door:
Waalreseweg, Kerkhofstraat, Nieuw Waalreseweg, Geenhovensedreef (een zijde), St. Antoniusstraat (een zijde), St. Antoniusstraat andere zijde van Eindhovenseweg tot Unastraat, gehele Unastraat, Eindhovenseweg vanaf de kruising Haagstraat tot Markt en van de Valkenierstraat tot Markt aan de andere zijde, Valkenierstraat (een zijde, waaronder het voormalige Willem 2 terrein), Beelmanstraat,Aambeeld, Corridor, De Smidse en ,Eindhovenseweg.